Ruxandra Cesereanu

 

 

(România)

 

 

 
CAFEA

 

Dimineața, cafeaua e dragoste,

câteva fărâme cuantice în ibricul de sticlă

și în cele două cești umane,

s-a sfârșit cu ghicitul în zațuri din vremea comunismului,

la capăt ceștile-s fără urme de ruj,

în diminețile postcomuniste de-acum.

Și totuși cafeaua neagră e încă dragoste.

Uneori, din piept se aude cuvântul oklahom,

o rămășiță day-dream sau o pojghiță de pavor,

dar niciunul din noi nu știe de unde vine,

fărâmele cuantice locuiesc într-o țară cu mandragore.

Ar fi nevoie de un mazagran prin hoteluri de la periferie,

ca timpul să fie răscolit în pigmenții lui,

la radio, uitat deschis peste noapte, cineva buchisește:

If you endure I endure all.

Cândva, la spartul zorilor, ne amintim flash-uri

despre concursul dronelor pe un stadion din Dubai.

Dimineața, cafeaua e încă dragoste.

 

 

 

O ISTORIE A EMIGRANȚILOR

 

ești aici lângă mine

și deja amintirea ta supremă o acopăr cu pudră

ne uităm la televizor ca niște animale de casă zărim morți și răniți

suntem niște obiecte de lux cu pielițe brune

it’s a perfect day Lou Reed

doar noi doi știm să facem din sărut o patrie

și din dragoste o istorie a emigranților

seara răsucim o lumânare a cărei arsură rămâne lângă inimă până dimineața

fără ca vreunul din noi să mai creadă vreodată în moarte.

 

 

 

JUST A REAL WOMAN

 

i-a cumpărat o rochie roşie în america şi pantofi din piele de aligator. el crede că ea este suprafemeie. un corp cu tinichele un gât cu panglici părul vopsit negru. juliette binoche made in romania. ea traversează atlanticul pe bandă rulantă bea campari şi mănâncă salată de crudităţi. ea nu este suprafemeie just a real woman. aşa i-a spus chelnerul de la chelsea hotel. suferă ca orice altă jivină iubeşte şi urăşte ca orice altă jivină. se rimelează fix un minut. are în poşetă chewing gum şi sticluţa de givenchy. ea scrie poezie. ea plânge ea râde ea dansează. ea vrăjeşte. bărbaţii au aşteptat-o cu o limuzină şi cu flori de câmp. apoi i-au povestit un vis cu o carte de apă. ea le-a ghicit în palmele de cowboy. nu sunt suprafemeie. nu ştiu să fac de mâncare. nu calc rufe. stric tot. dar sunt vie. dinţii mei muşcă. mâinile mele mângâie până la os. îmi pun genele false şi dansez. just a real woman. noapte bună copii.

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________

 

Poeta, prozatoare, eseista si publicista.

S-a nascut la 17 august 1963, in Cluj-Napoca.

Fiica lui Domitian Cesereanu, critic si istoric literar, si a Aurorei Cesereanu. Este casatorita cu Corin Braga.

Dupa studiile liceale terminate in 1981 la Liceul de Stiinte ale Naturii din Cluj-Napoca, a absolvit in 1985 Facultatea de Filologie a Universitatii « Babes-Bolyai » din acelasi oras. În 1997 devine doctor in filologie cu o teza despre infernul concentrationar.
În timpul studentiei face parte din gruparea alcatuita in jurul revistei « Echinox », la care este redactor pina in . Dupa absolvire este profesoara de limba romana la scoli din Nasaud, Bistrita si Avrig. intre 1989 – 1990 este redactor al revistei « Ecran ». Din 1991 este redactor al revistei « Steaua ».

Debuteaza publicistic in revista « Tribuna », nr. 41/1981, cu poezie. Debutul editorial in poezie are loc in 1985, in volumul colectiv Alpha ’85 (Ed. Dacia).

Colaboreaza cu poeme, proza si articole de opinie la revistele: « Tribuna », « Steaua », « Echinox », « Convorbiri literare ». « Transilvania », « Vatra », « Romania literara », « Contrapunct », « Familia », « Euphorion », « Apostrof, « Poesis », « Cu-vintul », « Contrafort », « ArtPanorama ». « Vineri », « Paralela 45 », « 22 ».

Dupa debutul in poezie, debuteaza in proza cu volumul Calatorie prin oglinzi (microroman, Ed. Dacia. 1989).

Urmeaza alte carti: Zona vie (versuri, Ed. Dacia, 1993); Gradina deliciilor (versuri, Ed. Echinox, 1993); Cadere deasupra orasului (versuri. Ed. Transpres, 1994); Purgatoriile (proza scurta, Ed. Albatros. 1997); Oceanul schizoidian (versuri, Ed. Ma-rineasa, 1998): Calatorie spre centrul infernului. Gulagul in constiinta romaneasca (eseu, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1998). Volumul Oceanul schizoidian a fost publicat mai intii in traducere in limba engleza sub titlul Schizoid Ocean (Ed. Sigmund Freud, Binghamton, S.U.A, 1997). in 1999 a publicat la Ed. Paralela 45, in « Colectia 80 », seria Antologii, volumul Femeia-cruciat, iar in 2000 a publicat la aceeasi editura volumul Deliruri si delire. O antologie a poeziei onirice romanesti. Este prezenta cu grupaje de poeme in mai multe antologii romanesti printre care: Antologia poeziei romane de la origini pina azi, alcatuita de Dumitru Chioara si Ioan Radu Vacarescu (Ed. Paralela 45, 1998) si Romanian Poets of the ’80s and ’90s, alcatuita de Andrei Bodiu, Romulus Bucur si Georgeta Moarcas (Ed. Paralela 45, 1999). in 1998 a realizat pentru televiziune microeseul Treisprezece biserici.

Este detinatoarea premiului pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca(1994).

A calatorit la Praga, Madrid, Atena, Nice, Paris, Barcelona, in prezent autoarea este redactor al revistei « Steaua » si lector asociat la Facultatea de Litere a Universitatii « Babes-Bolyai » din Cluj-Napoca.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Asociatiei Sindicale a Scriitorilor din Cluj-Napoca (ASIC) si a Fundatiei « Echinox ».

Asupra poeziei autoarei au formulat opinii critice: Al. Cistelecan (« Luceafarul », nr. 21/1995); Romul Munteanu – Ruxandra Cesereanu si poemele unui oras mitic (in volum Jurnal de carti . Ed. Libra, 1996); Dana Mocanu – intre mistica si vis (« Vatra », nr. 4/1998); Alexandra Dumitrescu -Oceanul schizoid (« Familia », nr. 11/1998); Gheorghe Grigurcu – « indracirea » Ruxandrei Cesereanu (« Romania literara », nr. 6/1999); Aura Christi, Diana Adamek, Ion Cristofor, Virgil Stanciu, Octavian Soviany, Claudiu Constantinescu, George Vulturescu, Nicolae Oprea. Radu Andriescu. DanSilviu Boerescu, Ioan Moldovan, Carmelia Leonte, Simona-Grazia Dima, Vasile Baghiu. Simona Sora, Viorel Muresan, Nicolae Coande. Grigore Chiper s.a.

 

Articles similaires

Tags

Partager