Michael Augustin
(Germania)
Înmormântare pe mare
O boare de vânt
răstoarnă vasul
toţi cei prezenţi la ceremonia
funerară
se îneacă.
Doar urna
pluteşte.
Umbrelă
Atunci când afară e gri,
cea albastră îmi face
un cer
frumos.
Cele 21 de nuduri ale pictorului Wienbeck
În fiecare seară
când galerista
stinge lumina,
cele 21 de nuduri
ale pictorului Wienbeck
se dau jos
din ramele lor
şi mai întâi
îşi pun câte ceva pe ele.
Dragoste bărbătească
În centru
se comasează
forţe puternice ale poliţiei.
Mergeţi mai departe
În mijlocul traficului vocaţional
s-a petrecut
o poezie.
Poliţia apare pe loc
şi izolează totul.
Mergeţi mai departe,
mârâie un paznic,
mergeţi mai departe!
Şi se apucă
de refăcut proza.
În planetariu
Steaua Polară
s-a ars.
Nici o problemă,
spune paznicul
şi înşurubează
un bec nou
pe firmament.
Peisaj betonal
Devine
din ce în ce mai greu
să-ţi bagi
capul
în nisip.
Nostalgia
Dispărut fără fir
rămân în aşteptare
în căsuţa ta vocală
şi îmi amintesc de vremurile
pe când pământul
încă mai era un cadran plat.
Din: Nur die Urne schwimmt. Das Beste und Neueste / Doar urna pluteşte. Cel mai bun şi mai nou, Edition Temmen, Bremen 2010
Cam cum merge
Poeziilor le merge în ziua de astăzi în mod vădit mai bine sau mai rău. Ele sunt clar citite de mai mulţi sau mai puţin oameni. Majorităţii trecătorilor îi sunt perfect egale poeziile, iar redactorilor şi librarilor le sunt chiar şi mai egale. Cel mai egale le sunt editorilor. Cine scrie poezii are voie, nu trebuie însă neapărat, cu toate că este negreşit recomandabil, să se autodenumească poet fără însă, ca nu demult, să devină de râsul celorlalţi şi atunci este îngropat în premii de toate felurile, iar asta doar dacă cumva nu este. Tinerii sunt bătrâni, bătrânii tineri, iar morţii cei mai vii. Totul rimează cu Berlin. Ce nu rimează cu Berlin, nu rimează. Se mai rimează câte ceva ce nu rimează.
Povestitorul de poveşti
De ce povestitorul de poveşti nu mai doreşte să mai povestească nici o poveste este o poveste în sine. Nici pe aceea însă el din păcate nu o povesteşte.
Poveste de dragoste
A fost odată o scriitoare sărac lipită care se îndrăgostise de un ciot de radieră. Prieteni şi cunoscuţi de-ai scriitoarei au presimţit ceva rău şi au dat sceptic din lobul urechii. Cum scriitoarea avea doar o singură coală de hărtie nescrisă, legătura lor s-a dovedit a fi una ideală: dimineaţa, imediat după trezire, cu scrisul ei caligrafic inconfundabil ea începea să umple coala de hârtie cu tot felul de poveşti, poezii şi amintiri pentru ca apoi, seara târziu, când coala era umplută până în cel mai mic colţişor, să se culce epuizată. Atunci venea momentul ciotului de radieră care se frământa pentru partenera lui noaptea întreagă aşa încât în dimineaţa următoare, ca de obicei, ea să îşi găsească iarăşi coala albă.
Din istoria Pop
În faţă la Dakota John Lennon a coborât din maşină, a scos un pistol şi a împuşcat pe unul dintre cei mai înfocaţi fani ai lui care freca menta prin faţa uşii de la intrare. “Şi pe mine, te rog!”, au zbierat ceilalţi fani înfocaţi. “Ba nu, pe mine! Te rog, John, te rog!”. Desigur că şi ei o dată în viaţa lor îşi doreau să fie împuşcaţi chiar de John Lennon în persoană, dar pe el îl ridicase deja poliţia şi îl luase în dubă pentru a-l pune mai apoi pe un scaun electric pregătit în mare grabă. Mai târziu, la înormântarea lui John au cântat Rolling Stones.
Îmbunătăţire postumă
Dintr-un anumit număr de înregistrări ale unor concerte de jazz din anii 50, cu precădere cele cu Dexter Gordon, John Coltrane sau Chet Baker, prin hotărâre de lege şi întru ocrotirea sănătăţii populaţiei, prin intermediul unei proceduri speciale de filtrare se dispune îndepărtarea postumă a oricăror urme de fum de ţigară.
Indicaţii privind evitarea toamnelor inutile
În cazul în care o frunză
cade din copac,
ea trebuie
imediat
prinsă bine
la loc.
Dragi vecini!
Pentru împuşcăturile
din casa scărilor
care au loc după orele 22
utilizaţi, vă rog,
amortizoarele dumneavoastră.
ICE
Dacă tu crezi
că eu sunt acel tip
din vagonul restaurant,
tipul care tocmai aruncă privirea
înspre Würzburg
şi îşi soarbe zâmbind cafeaua,
atunci te înşeli.
Eu sunt celălalt,
cel de pe peronul din Hanovra
cel cu curul îngheţat,
cel care deja de peste o oră
aşteaptă ceva
ce conform orarului exact acum
ar trebui să vâjâie prin Fulda,
deşi nici până-n Hamburg
nu şi-a făcut drum.
Dietă
De la opt dimineaţa
nimic altceva decât citit poezii.
Şaptesprezece ore în şir
nimic altceva decât poezii.
De la asta
poţi înnebuni,
spui tu.
Iar eu ştiu
că tu ştii
despre ce vorbeşti.
Din: Denkmal für Baby Schiller. Gedichte und Miniaturen. Mit zehn Collagen des Autors / Monument pentru micuţul Schiller. Poezii şi miniaturi. Cu zece colaje ale autorului, Bremen 2015
____________________________________________
BIO
Michael Augustin şi-a petrecut anii de şcoală în oraşul natal Lübeck şi apoi la Kiel. A studiat anglistică, literatură anglo-irlandeză, etnologie şi folclor irlandez la Kiel şi Dublin. Începând din 1976, când i-a fost publicat în Elveţia primul volum cu epigrame, Michael Augustin a fost colaborator independent al posturilor Radio Telefis Eireann şi Radio Bremen. Din 1979 este redactor şi autor la Radio Bremen, unde realizează materialele principale duminicale şi emisiunea poetică « Fundsachen » (“Obiecte găsite”/”Găselniţe”). În vara şi toamna anului 1984 a fost oaspete al legendarului “International Writing Program » al lui Paul Engle la Universitatea Iowa din SUA, unde a cunoscut-o pe scriitoarea indiană Sujata Bhatt care i-a devenit mai apoi soţie. În 1986 a fost bursier al Stichting Cultureele Uitwisseling din Amsterdam, în 2003 Writer in Residence şi profesor invitat la Dickinson College în SUA, iar în 2006 Writer in Residence la Universitatea Bath din Anglia. Augustin a devenit cunoscut datorită miniaturilor literare publicate mai întâi în Neuen Zürcher Zeitung şi mai apoi reunite în numeroase volume de poezie, proză, dramolete etc. O bună parte dintre cărţile publicate de Michael Augustin din 1976 încoace au fost traduse în alte limbi. În ultimii ani el a participat ca invitat la diverse festivaluri internaţionale de literatură şi poezie, printre care Medellín (Columbia), Dublin, Maastricht, Viena, Kuala Lumpur (Malaezia), Makassar (Indonezia), Carlisle (SUA).