Martin-Emilian Balint

 

 

(România – Roumanie – Romania)

 

 

 

 

 

 

MARTIN-EMILIAN BALINT IS A ROMANIAN VISUAL ARTIST WHO WORKS AND LIVES IN BUCHAREST.

 

 

 

He received his bachelor’s degree and MFA in New Technologies for the Arts within Accademia di Belle Arti in Venice where he also obtained a grant from the Fondazione Bevilacqua La Masa in 2004. He has participated in collateral events of the Biennale di Venezia in 2005 and 2007, OPEN – International exhibition of sculptures and installations (10th, 11th and 14th edition), Manifesta 7 (2008). He is also a finalist for the Arte Laguna Prize (2008).

Martin-Emilian Balint is one of the founders of the international art group CREAM (Creativity And Research in Arts and Media).

 

 

 

 

 

 

SELECTED EXHIBITIONS

 

SENZART
Curator: Raluca Velisar
National Museum of Contemporary Art
Bucharest, Romania 2014

 

MINIARTEXTIL
Curator: Luciano Caramel
Paris, France, 2013

 

AGORA
Curator: Luciano Caramel
Como, Italy, 2012

 

OPEN 14
International exhibition of scultures and installations
Curators: Paolo de Grandis, Gloria Vallese
Lido Venice, Italy, 2011

 

EMBRACE
Local Library and Art Gallery – Casa dei pensieri
Curator: Gloria Vallese
Preganziol (TV), Italy, 2011

 

BRIDE – A Portable Royal Palace
Four Events for Caterina Cornaro (1454-1510)

Larnaka Medieval Castle
Curator: Gloria Vallese
Larnaka, Cyprus, 2011

 

THE CREAM SOCIETY
Fondazione La Fornace dell`Innovazione
Curator: Carlo Sala
Asolo, Treviso, 2009

 

CROSSBREEDS Platform 09
WUK (WERKSTATTEN – UND KULTURHAUS)
Curator: Anita Kaia
Vienna, Austria, 2009

 

ARTE LAGUNA – INTERNATIONAL ART PRIZE,
SCULPTURE SECTION

Curator: Igor Zanti
Venice, Italy, 2008

 

IL VUOTO E LE FORME
Curator: Anna Caterina Bellati
Chiavenna (Sondrio), Italy, 2008

 

CREAM ON MADNESS/STRAITJACKETS – Special
show within OPEN 11, International Exhibition of
Sculptures and Installations

Curator: Gloria Vallese, Paolo de Grandis
San Servolo Island, Venice, Italy, 2008

 

MANIFESTA 7 – AIRSWAP PROJECT
Curator: Arianna Callegaro
Rovereto, Italy, 2008

 

OPEN 10 – International Exhibition of Sculptures
and Installations

Curators: Achille Bonito Oliva, Paolo de Grandis,
Alanna Heiss, Gloria Vallese, Chang Tsong-Zung,
Venice Lido, Italy, 2007

 

52. Venice Biennale dell’architettura (Collateral event) – P3Project – PERFORMATIVE PAPER
PROJECT

Curators: Emiliano Bazzanella, Max Ceschia, Carlo
Damiani, Guglielmo Di Mauro
Venice, Italy, 2007

 

90° COLLETTIVA – BEVILACQUA LA MASA
FOUNDATION
Curator: Angela Vettese
Venice, Italy, 2006-07

 

10. International Architecture Exhibition – Venice
Biennale dell’arte (collateral event)  – ICZ_VPI2006
Curators: Carlo Damiani e Studio Eclettica.
Venice, Italy, 2006

 

51. Venice Biennale dell’arte
ATELIER APERTI/ WORK IN PROGRESS

Curator: Gloria Vallese
Venice, Italy, 2005

 

 

 

 

 

 

Fascinaţia universului matricial al fluturelui uriaş

 

“Acum cinci ani, cu un oarecare sadism al vânătorului de trofee, am cumpărat – spune artistul pe care am să vi-l prezint – un fluture în ramă şi l-am atârnat pe perete. A trecut timpul şi am uitat de el, ca apoi să-l redescopăr în căutarile mele despre vietăţi cu proprietăţi mimetice. Întotdeauna m-am simţit atras de acele fenomene care sunt încărcate de narativitate, care îmi oferă posibilitatea să construiesc în jurul lor un întreg sistem conceptual. Acest fluture s-a dovedit a fi o astfel de sursă complexă, perfectă pentru dezvoltarea instalaţiei interactive la care lucram şi care într-un final s-a materializat în MEM-NON | The Great MormonTemple. ”

 

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României, între cei cinci tineri artişti care îşi întâmpină publicul cu o expoziţie interactivă de instalaţii multimedia – SenzArt –, l-am remarcat cu osebire pe Martin-Emilian Balint. Până pe 30 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României, poţi păşi în… The Great MormonTemple.  Aici, Martin-Emilian Balint ne propune o experienţă multisenzorială, în universul unui fluture uriaş…

 

 

 

 

 

 

Red Orange Yellow Green Blue Indigo Violet not a Song for Children!

…trei pereţi vizibili – ROGVAIV (ROYGBIV) multicolori, alcătuind imaginea fluturelui inspirator, numit Papilio memnon – te închid într-un spaţiu al luminii, al sunetelor şi al bucuriei de a atinge memoria existenţei în mătasea placentei. Cu această instalaţie conceptuală interactivă, Martin-Emilian Balint creează un spaţiu ritualic în care vizitatorul ajunge la propriul demers de receptare, care poate deveni şi un demers ludic de cunoaştere de sine.
 

 

 

 

 

 

Martin-Emilian Balint mărturiseşte că ideea lucrării i-a fost inspirată de un caz rar de ginandromorfie, apărut la un exemplar de fluture Papilio Memnon (Marele Mormon). Este vorba despre un fenomen prin care cromozomii sexuali nu se separă în timpul fertilizării (ginandromorfia), determinând astfel o asimetrie cromatică: jumătate din corp are caracteristici feminine, cealaltă perpetuează caracteristicile masculine ale speciei.

Extrem de interesant mi se pare drumul pe care tânărul artist îl străbate de la interesul ştiinţific, antropologic, până la conceptualizarea demersului artistic. Translaţia de la fluturele studiat pentru proprietăţile sale polimorfice, cât şi pentru mimetism („în natură, mimetismul batesian se caracterizează prin capacitatea unor specii inofensive de a prelua din aspectul altor specii prădătoare, cauzând interferenţe la nivel perceptiv”) la interferenţa perceptivă întâlnită la om, prin sinestezie, în momentul în care senzaţiile diferite (vizuale, auditive, tactile) se substituie pe plan afectiv este fascinantă.

 

 

 

 

 

 

Perfect izolat fonic, MEM-NON|The Great MormonTemple este constituit din 700 de perne, fiecare bicoloră şi muzicală conform unui algoritm prestabilit de artist. Este un spaţiu iniţiatic emoţional, pe care îl percep şi nevăzătorii, şi cei cu deficienţe de auz, pentru că imaginea fluturelui poate fi urmărită tactil şi auditiv (combinând notele muzicale prin apăsarea pernelor de satinate) sau tactil şi vizual (urmărind  patternul cromatic). Interesant pentru noi ceilalţi este cum experienţa MEM-NON poate descoperi o altă ierarhie a capacităţilor noastre senzoriale.

 

 

 

 

 

 

Un român perfect integrat spaţiului cultural european

 

 

 

 

 

 

Artistul vizual Martin-Emilian Balint s-a născut pe 1 aprilie 1982 la Constanţa şi a absolvit Academia de Artă din Veneţia în anul 2008. Este specializat în Noi Tehnologii pentru Artă. În 2004 a obținut bursa Fundației Bevilacqua la Masa. Prezenţa sa internaţională este remarcabilă: a participat la evenimentele colaterale ale Bienalei de Artă și Arhitectură din Veneția în 2005 și 2007, la OPEN – expoziție internațională de sculptură și instalație (edițiile 10, 11 și 14) și la Manifesta 7 (2008). Tânărul artist este, de asemenea, finalist al Premiului Arte Laguna în 2008, cu lucrarea « Handmade Macrame Condom ». Martin-Emilian Balint este şi unul dintre fondatorii grupului internațional de artă CREAM (Creativity and Research in Arts and Media) și are în portofoliu expoziții internaționale precum Miniartextil în Paris și Como, Bride în Larnaka Cipru, Crossbreeds în Viena.

 

 

 

 

 

 

Şi încă o invitaţie

 

Preocupat de finalitatea antropologică a discursului artistic, Balint a realizat un sistem care-i permite vizitatorului să beneficieze de înregistrarea sonoră a momentului MEM-NON şi poate chiar comanda pe site-ul oficial al lucrării –

 

 

 

 

 

 

http://www.martinemilianbalint.com/mem-non/

 

– un ansamblu personalizat de perne pentru a-şi compune propriul fluture.

 

 

Marina Roman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________

 

http://www.youtube.com/user/martinemilian

 

http://www.martinemilianbalint.com/

Articles similaires

Tags

Partager