Elisabeth Lili Ochsenfeld

 

 

 

(Germania – România)

 

 

ARTIST VIZUAL, CURATOR, CRITIC DE ARTA, AUTOR

 

 

DE CE GARÂNA

 

 

 

 

Nu ştiu ce grădini se întindeau prin Cetatea Albă… Nu ştiu dacă mătuşa Mania, pictoriţa, iubea florile… Nu ştiu dacă unchiul Afanasie, pilotul, număra copacii peste care zbura şi îşi cufunda privirea în coama stufoasă, crudă a florei, nu ştiu dacă mătuşa Lida, cea care studiase arheologia, scotea bulbii nemijiţi, ca să descopere cioburi sau vestigii ale altor civilizaţii… Nu ştiu dacă bunicii mei grădinăreau aşa cum mi-i imaginasem în visele mele… Ştiu însă că aveau cu toţii o casă mare-mare… cu o grădină mare-mare… cu poveşti multe-multe… ştiu că le era drag-dragă viaţa lor, acolo unde se aflau, în grădina lor plină de taine, sânziene, mesteceni şi meri. Şi ştiu că într-o zi le-a călcat pragul Tristesia… dându-le drept sfat goana.

 

 

 

 

Şi s-au pus cu toţii pe fugă, mâncând pământul. Pământ pe care apoi mi l-au dăruit mie ca să-l pun la inimă, o particică pe o colină nu departe de Big Sur şi una mare şi lată într-o grădină la Gărâna… particica… Urma să înţeleg târziu ce mi se întâmplă. Prima s-a aflat neaşteptat de iute prin fiinţa mea. Ultima însă m-a lăsat să o aştept cu îndelungată veghe, cu îndelungă visare… ca în jocul de-a căutarea… cald, cald…rece, rece… şi multă vreme foarte rece…

 

 

 

 

Naşterea mea în oraşul florilor a fost o întâmplare, iar bunica mea Liza nu mai avea grădina… o găsisem însă în cărţi, în miresmele poveştilor, în verdele necunoscutelor livezi, în nostalgiile amintirilor rostite în apus de soare, cu ceaşca de ceai lipită de buze, uitată în nevinovata mirare infantilă.
Mi-am promis să-mi dăruiesc casa bunicilor… singura să mi-o dăruiesc…
Zoe venise pe lume. Apoi emigrarea, Heidelberg-ul… însă unde îmi era grădina? Unde era casa bunicilor?

 

 

 

 

În 1991 i-a venit vremea, când mi-am cumpărat o casă în Banatul Montan, o casă a lor şi a mea… a celor mulţi sfătuiţi de Tristesia să fugă mâncând pământul. Din fiecare muşcătură mi-au crescut un măr… şi din fiecare oftat, o floare de iasomie, din fiecare zâmbet un soc… Gărâna este ALEASA.
Satul acesta de-o uliţă, cu două mici “scăpări”, una spre cimitirul vesel, alta spre casa tâmplarului, m-a îmbiat încă din vremea şcolii. Locuiam la pemi, în câte-o cameră cu aşternuturi mereu umede, cu tablouri sfinte şi bibelouri înfăţişând Fecioara. Se aciuiau în câte o încăpere, cu toţii laolaltă, ţinând una de parada, cu un pat uriaş, pe care se cocoţau o sumedenie de perne şi se propteau într-o ciudată demnitate arătări păpuşereşti. Mă întrebam mereu de ce atâta disconfort într-o odaie nelocuită. O piramidă a neînţelegerii se întruchipa pentru mine la fiecare podoabă … Petreceam multe ore drumeţind pe malul râului, pe pajişti cu ochii plimbaţi pe dealurile molcome care îmbrăţişează satul. Prânzul era mereu o sărbătoare în bucătaria doamnei Clara. O femeie mică de stat, energică şi harnică, pricepută şi primitoare. Acolo am mâncat cel mai gustos miez de pâine.

 

 

 

 

După studii, îndrăzneala căsniciei, naşterea lui Zoe… am revenit în sat. Acum cu ea, micuţul meu firicel de om. Locuiam fie la pemi, fie la pensiunea doamnei Clara, care dospea acelaşi miraj, în aceeaşi crustă.

 

 

 

 

După mulţi ani, mulţi de tot, în acest an 20 de când am casa, am înţeles că nu eu mi-am dăruit-o, nu eu de una singură, ci bunicii, mătuşile şi unchii… ei m-au dus în zbor peste livada pe care o locuiesc acum . Ei sunt cei care îmi încălzesc sufletul şi-mi dau putere pentru toate înfăptuirile mele cu ARTHOUSE, cum am denumit acel loc. Ei sunt cei care mă aşteaptă în fiecare primăvară acolo, ei sunt cei care îmi udă dimineaţa cu rouă pleoapele. Ei sunt cei care mi-au ridicat privirea spre cel mai frumos cer din lume şi mi-au arătat stelele joase de Gărâna, cele care ţi se aşează pe umeri şi te apropie de vesnicie. Ei! Toţi ai mei rătăciţi…

 

Sub ochii mei s-a născut la Răscruce Festivalul de Jazz, sub ochii mei Niki Wolz şi partenerii săi de la Columbia University NYC fac teatru la Gărâna, sub ochii mei s-au născut Simpozionul de artă vizuală şi cel de literatură, urmândâ în curând şi cel de Muzică. Sub ochii mei s-a născut Festivalul de Folk şi alte preţioase manifestari culturale şi sportive… Sub ochii mei, Teatrul Auăleu o să ocupe un loc de onoare în periplul născător de bine din Wolfsberg.
Aş îndrăzni să spun: GĂRÂNA ESTE UN PALIMPSEST! Iar în fiecare urmă se aşeaza o stea… o stea joasă de Gărâna.

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________

 

http://www.elisabeth-ochsenfeld.com/statement.php

 

 

BIOBIBLIOGRAFIE

 

1951     NASCUTA LA TIMISOARA

             TRAIESTE IN PREZENT LA HEIDELBERG, FRANKFURT/M,

             WOLFSBERG/GARANA

 

1986     EMIGRARE IN GERMANIA

 

1973     ABSOLVENTA A FACULTATII DE ARTE PLASTICE – UNIVERSITATEA DIN

             TIMISOARA – CLASA PROF. LEON VREME

2003    ACADEMIA DE VARA SALZBURG – ABSOLVENTA A CURSULUI DE

             INSTALATII CLASA PROF. ILYA KABAKOV

 

1974  –  1980

             CONDUCE CENACLUL DE ARTA – FILIALA ATELIER 35 TIMISOARA

1973  –  PREZENT

 

             EXPOZITII DE PICTURA, DESEN, TEHNICI MIXTE, FOTOGRAFIE

             ILUSTRATIE

             CURATOAREA UNUI NUMAR LARG DE EXPOZITII SI EVENIMENTE ARTISTICE

 

1987  –  2012

 

             GRAFICIANA PROIECTULUI  – PIETROGLIFE SI INSCRIPTII IN MASIVUL

             KARAKORUM – ACADEMIA DE STIINTE DIN HEIDELBERG

 

REPRZENTATA IN GALERII, MUZEE SI COLECTII PARTICULARE IN :

 

             GERMANIA, ROMANIA, ANGLIA, OLANDA, FRANTA, ITALIA, AUSTRIA,

             UCRAINA, UNGARIA, BELGIA, ISRAEL, GRECIA, SUEDIA, PAKISTAN,

             USA, CANADA

 

REZIDENTE ARTISTICE SI SIMPOZIOANE INTERNATIONALE

 

             ROMANIA – WOLFSBERG/GARANA, RUDARIA, MRACONIA – DUBOVA, GARNIC

             CAREI, SIBIU, BUCURESTI

             AUSTRIA – BURG STRECHAU

             PORTUGALIA – CONVENTO MERTOLA

             GERMANIA – STUTTGART

             USA – BOSTON

             ITALIA – VERBANIA, CHEGLIO

 

 

MEMBRA SI FONDATOARE

 

             ARTHOUSE WOLFSBERG/GARANA – MF

             SCHOLARSHIP/RESIDENCY AWARD – MF

             ASOCIATIA ARTISTILOR PLASTICI PROFESIONISTI DIN GERMANIA – M

             FEDERATIA INTERNATIONALA CULTURALA FEMININA – M

             FREEINTERARTISTS – M

 

 

 

 

CONTACT

 

INFO@ELISART.DE

WWW.ELISABETH-OCHSENFELD.COM

WWW.BIRCHSCAPES.BLOGSPOT.COM

WWW.ARTHOUSE-VISUALARTS.BLOGSPOT.COM

TEL – 0049 69 558155

Articles similaires

Tags

Partager