Constantin Severin

 

 

 

Scriitorul si pictorul CONSTANTIN SEVERIN

& revelatiile sale culturale

 

 

Anton Cos,

 

enigmaticul colecţionar de artă

 

(Germania)

 

 

 

 

În urmă cu vreo doi ani, viitorul mi-a bătut discret la ’’uşă’’ …

 

 

 Era un adolescent din Germania, cu chipul transfigurat de o secretă puritate şi gingăşie, ochii visători şi melancolici. Îmi trimitea un mesaj prin intermediul saitului Independent Collectors, prin care mă anunţa că se numără printre admiratorii artei mele şi se bucura că amândoi îl iubeam şi apreciam pe marele pictor român Ion Ţuculescu.

 

De atunci Anton Cos a devenit cel mai tânăr prieten al meu şi, cunoscându-l mai bine, atât prin intermediul unei constante comunicări cât şi prin creaţiile sale, am devenit şi eu admiratorul său. Aveam să descopăr cu încântare că aveam de-a face cu un adolescent de excepţie, cultivat şi inteligent, care scrie versuri, practică jurnalismul de artă şi este unul dintre cei mai tineri şi respectaţi colecţionari de artă din Germania şi Europa. Deşi este născut în Germania (pe 31 mai 1993,  în Böblingen, lângă Stuttgart), lui Anton îi place să afirme că este valah/român de vreo 800 de ani … În urmă cu vreo 800 de ani, o ramură a familiei sale, strămoşii bunicului, s-a mutat din Baden-Württemberg în România, iar mama sa a ţinut să-l înveţe de mic şi limba română.

 

Făptura tânărului şi enigmaticului meu amic emană o verticalitate luminoasă, îmbibată de cele mai frumoase valori morale, în primul rând fiindcă e conştient că e descendentul unei familii de mare anvergură istorică pentru România şi Ungaria. Aveam să descopăr treptat, cu uimire şi evlavie, că este urmaşul unor faimoşi domnitori şi prinţi valahi şi maghiari. Şi nu mi-a fost uşor să obţin acordul său de a face public, pentru prima oară, unele informaţii despre impresionantul său arbore genealogic.

 

Ramura principală a familiei sale, Morzsinay (astăzi Moisin), are rădăcini încă din antichitate în spaţiul valah, iar Elizabeta Morzsinay a fost mama lui Iancu de Hunedoara. Ea a avut mai mulţi fraţi, iar familia lui Anton provine dintr-unul din ei. Din sângele familei Moisin se trage Matei Corvin şi Iancu de Hunedoara, iar Anton se numără printre descendenţii lor direcţi. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, familia sa purta cu mândrie titlul de cneaz, documentul fiind şi acum în posesia străbunicului său. Doar străbunicul şi un unchi mai poartă în prezent numele de Moisin.

 

 

’’Până acum descendenţii au luptat pentru credinţă şi valori, pentru Romania şi contra comunismului. Fiind născut într-o familie cu tradiţie, cred că rolul meu este de a duce mai departe tradiţia, să mă angajez pentru lucruri bune şi idealuri adevărate. În cazul meu pentru arte şi politică (sunt membru al organizaţiei de tineret al partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU)). Vreau să fiu un exemplu’’,

 

 

 îmi spune cu sfială dar şi hotărâre, tânărul meu prieten.

 

Bunica maternă i-a sădit în suflet pasiunea pentru artă, în casa familiei sale admira zilnic numeroase tablouri, şi îşi aminteşte că unul dintre cele mai tulburătoare momente ale copilăriei sale s-a petrecut la vârsta de 5 ani, atunci când o mătuşă i-a făcut cadou un album Dali. Destinul a făcut ca profesoara sa de limba germană să fie de asemenea o mare pasionată de artă, care l-a încurajat să devină colecţionar, care i-a făcut şi un frumos cadou în 2008, la vârsta de 15 ani, o litografie a unui mare grafician şi pictor german, Wolfgang Oppermann. În paralel cu activitatea de colecţionar de artă, Anton devine tot mai preocupat de studiile de istoria artei, prezintă şi moderează ştiri culturale la postul de televiziune H1, scrie poezii, începe să fie căutat de istorici de artă din Germania şi România (Tudor Octavian), publicişti şi studenţi pentru a da informaţii despre lucrări din  colecţia sa, dar şi pentru a le împrumuta atunci când se organizează diferite expoziţii.

 

În colecţia sa pot fi admirate acum lucrări ale unor artişti internaţionali importanţi precum Karoly Marko the Younger, Georg Schrimpf, Tony Cragg , Eduardo Arroyo, Ernst Mollenhauer, Thilo Maatsch, Alphonse Legros, Frans Masereel, Leo Gestel, Otto von Faber du Faur, Heinrich Schlief,  Albert Bertalan sau artişti români, Sever Burada, Marcel Janco, Alfred Macalik, Alex Leon (Sandor Löwinger) şi Horea Remus Epure.


Chiar şi cel mai renumit ziar norvegian, Dagens Naeringsliv, un fel de Financial Times, a publicat un articol despre el şi alţi trei colecţionari internaţionali, în secţiunea de Lifestyle.

 

În perioada în care va apărea această prezentare în revista prietenei noastre, Anton Cos va fi în focul examenului de bacalaureat, iar din toamnă va începe să studieze la universitate istoria artei şi ştiinţele economice. Multă baftă!

 

                                                                   

 

 

martie 2011

 

 

 

 

 

 

 

____________________________

Blog CONSTANTIN  SEVERIN: http://constantinseverin.wordpress.com/

 

Blog ANTON COS: http://autorantoncos.wordpress.com/

 

Articles similaires

Tags

Partager